Čerstvý list aloe vera

12. června 2008 v 13:36 |  Bylinky a léčivé rostiny

List Aloe Vera, který vám nabízíme, pochází z farmy Santaverde. Pole s Aloe Vera leží na mírných svazích pohoří Estepona u Costa del Sol. Zde, pod horkým andaluským sluncem, vyrůstal i Váš list Aloe Vera, získával mnohé důležité živiny a střádal si svou rostlinnou energii. Pečlivé obdělávání půdy, dlouhá doba růstu a biologické pěstování tvoří důležité předpoklady pro mimořádně vysoký obsah živin v rostlinách Aloe Vera.

Skladování:
List můžete uchovávat 4-6 týdnů při pokojové teplotě. V místě na dolním širokém konci listu byl list při sklizni odříznut mačetou. Jak uvidíte, toto místo se samo zacelilo a uzavřelo. Nevystavujte list přímému slunečnímu záření. Jakmile začnete list spotřebovávat a naříznete jej, měli byste ho uchovávat v chladu. Ideální pro tyto účely je přihrádka na zeleninu v lednici, nebo jiné chladné místo ve Vašem bytě. Místo řezu zabalte do svačinové fólie nebo papírové utěrky.

Tip:
Čerstvou dužinu Aloe Vera můžete také zmrazit, pokud víte, že ji nestihnete spotřebovat včas. Nejdříve list oloupejte a dužinu nakrájejte na jednotlivé dílky, které pak můžete v případě potřeby rozmrazit.

Jak správně zacházet s listem a jeho cennou dužinou?
  1. Položte list naplocho na stůl. Pod místo řezu položte talíř, nebo několik vrstev papírové utěrky.
  2. Začněte krájet od spodního širokého konce. Čistým nožem odkrojte cca 2-3 cm široký plátek. Dužinu tohoto dílku můžete později vyškrábat lžičkou.
  3. Nyní odkrojte plátek jen asi 1 cm široký a odřízněte také vnější trnité okraje.
  4. Pro vnější použití rozdělte zbývající dílek podélně napůl. Uchopte jej mezi palec a ukazováček a potřete jím kůži. Nejlépe dílek aloe uchopíte za jeho zelenou slupku. Další informace k vnějšímu použití najdete na zadní straně.
  5. Za účelem vnitřního použití je nezbytné kompletně odstranit zelenou slupku. Tím zároveň odstraníte aloin, který je přítomen bezprostředně pod zelenou slupkou. Aloin není vhodný k vnitřnímu užití.
Vnější použití:
Při vnějším používání má aloe chladicí, tišící, protisvědivé účinky a tlumí podráždění a záněty, vedoucí k podráždění kůže. Působí velmi příznivě také při bodnutí hmyzem nebo spálení sluncem. Aloe navíc účinkuje jako uchovatel vlhkosti, podporuje přirozenou regeneraci pokožky a obsahuje bohaté množství přírodních antioxidantů, které zabraňují předčasnému stárnutí pokožky. Po oloupání držte kousek aloe za zbývající slupku a opatrně potřete pokožku gelem prýštícím z místa řezu. Když použitý dílek aloe zmatní a neprodukuje již gel, pak z něj odřízněte tenkou vrstvu a opět můžete pokračovat v aplikaci gelu. Tento postup můžete zopakovat 2-3 krát. K péči o pokožku stačí aplikovat aloe gel 1 krát denně. Při akutních kožních problémech můžete aloe gel aplikovat 2-3 krát denně. Příjemná je také maska nebo masáž za užití čerstvého aloe gelu. Jednoduše vyzkoušejte, co Vaší pokožce svědčí a co je Vám příjemné. Čerstvý gel je kompletně absorbován pokožkou a vytváří jemný ochranný film, který chrání pokožku před negativními vlivy okolního prostředí. Po použití je Vaše pokožka hebká, uvolněná a na dotek hedvábná.

Vnitřní použití:
Vnitřní dužinu z listu můžete buď jíst nebo použít k přípravě nápojů. Aloe Vera je celostní potravina, která obsahuje velké množství důležitých živin. Literatura uvádí 160-250. Pokud k nim připočítáme i ostatní sekundární rostlinné látky, které vědci v oblasti stravování teprve zkoumají, pak jich napočítáme mnohem více. Významnou účinnou látku je Aloverosa (v literatuře bývá často označována jako Acemannan). Aloverosa je takovým dirigentem velkého orchestru živin v Aloe Vera. Vědci ji považují za nejdůležitější substanci z hlediska jejích pozitivních účinků na zdraví. Nejprve prosím kompletně odstraňte zelenou slupku listu. K vnitřnímu užití je určena pouze průhledná dužina. Bezprostředně pod slupkou listu je aloin (při naříznutí aloe můžete vidět jeho žluté kapky), který působí projímavě a při dlouhodobém užívání by mohl poškodit střeva. Vnitřní dužinu můžete jíst po kouscích, nebo z ní vymačkat šťávu. K přípravě šťávy je nejvhodnější použít některý z odšťavovačů. Pokud nemáte rádi typickou chuť Aloe Vera, můžete získanou šťávu smíchat s čerstvým ovocem nebo zeleninou a připravit si chutný koktejl. Vaší fantazii se meze nekladou!
 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Jana Jana | E-mail | Web | 9. září 2015 v 11:23 | Reagovat

Aloe vera je téměř na všechno, kdo o této léčivce nic netuší, může si o ní přečíst i tu :) http://www.zdravi-nemoc.cz/aloe-vera

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.